VU+ Solo 4K versus TechniSat Digit ISIO STC 4K-1 časť
Už dávnejšie ma oslovil jeden pán že či sa mu oplatí TV s UHD, vravím ak chcete pekný obraz tak hej ale k tomu treba aj satelitný prijímač ktorý túto normu podporuje. Vraj on má satelit a nový mu netreba a viac sa neozval . Už som aj na to zabudol ale znova sa ozval že TV má veľkú ale strašne škaredý obraz až sa to hanby zapnúť pri návšteve a či sa nemôžem zastaviť že má aj fľašku červeného vínka . Tak som si spravil čas a išiel na návštevu. Hneď čo som si všimol bol satelitný prijímač SD Dreamsky 7500. Vravím mu to treba nový satelit min. HD ale lepšie budete mať už s UHD, krútil sa že prečo ,načo veď tento funguje a aby som mu to nastavil na krajší obraz. Po dlhšom vysvetľovaní , kladov a záporov nových noriem som mu navrhol VU+ Solo 4K. Zdal sa mu drahý ale vraj už vie o čo ide /po fľaške vína/ a sa zariadi. Pánko sa ozval že už kúpil a aj obraz je pekný ale nič mu nejde čo chce a mal predtým. Kúpil si TechniSat Digit ISIO STC 4K. Samozrejme ako je v poslednom čase módou mal share a kartu dávno vypnutú. Čo stým teraz, vraví?! No teraz už nič len zaplatiť kartu+balík služieb. Ale poďme k veci, čo s toho plynie pre ostatných! Nie vždy je všetko rovnaké a hlavne vždy si pred kúpou dajte poradiť alebo aspoň prečítajte niečo o zdanlivo rovnakých výrobkoch ale po preštudovaní zistíte že sú tam dosť podstatné rozdiely ako v tomto prípade. Ale zas aspoň mám možnosť porovnať tieto dva prijímače pre ostatných kúpichtivých užívateľov.
Nebudem tu rozpisovať technické parametre, tie si zistí každý sám ale chcem porovnať funkcie týchto UHD 4K prijímačov a nech si užívateľ už vyberie sám podľa svojich potrieb a priorít.
Prijímače mám jeden vedľa druhého a zapojené cez HDMI do jednej TV Samsung a len prepínam HDMI vstupy pre porovnanie obrazu a niektorých funkcií.
Prijímače na prvý pohľad majú moderný a pekný dizajn
.
FOTO 1 Vu+ Solo 4K má 3,5″ TFT LCD displej s 262.0000 farbami kde sa dá nastaviť čo len chcete, dokonca aj pozerať živé vysielanie toho čo práve ide v TV. Pod dvierkami sa nachádza 1x CI Slot a 2x univerzálne čítačky ktoré sa dajú pomocou vhodného emulátora /oscam/ upraviť na spoluprácu s našimi kartami a USB 2.0 port, cez ktorý sa nahráva nový soft. TechniSat Digit ISIO STC 4K má VFD Matrix display ktorý nám zobrazuje len názvy programov, čas a údaje keď listujeme v menu. Pod dvierkami sa nenachádza žiaden vstup na kartu ani modul len USB 3.0 port a čítačka SD/MMC kariet.
FOTO 2 Vu+ Solo 4K zozadu je osadený prevratným dvojitým FBC tunerom ktorý sa ukazuje ako 8 tuner /2x pevné-fyzické a 6x virtuálne/ takže môžete naraz nahrávať a pozerať veľké množstvo kanálov /pri správnom zapojený paraboly/. Komu sa máli je tu ešte jeden voľný slot pre osadenie ľubovoľného tunera. Chýba tu konektor SCART a ostané analógové výstupy pre staršie TV ale dnes už sa dá pochopiť že sú zbytočné. Je tu HDMI 2.0, optický S/PDIF výstup, 2x HDMI 3.0 port, konektor RJ11 ktorý nahrádza RS 232, sieťové rozhranie Ethernet 1 Gbit/s pre internetové aplikácie a konečne vyriešený šuflík pre vloženie 2,5“ HDD bez nutnosti rozoberania prijímača. Prijímač má aj externý zdroj ktorý rieši prípadne prehrievanie. TechniSat Digit ISIO STC 4K zozadu je osadený dvoma satelitnými tunermi a jedným dvojitým hybridným tunerom ktorý umožňuje príjem pozemného DVB-T/T2 aj kabelového DVB-C signálu. Taktiež tu chýba SCART konektor ale zas tu sú analógové výstupy pre video-audio, HDMI 2.0, optický S/PDIF výstup, 1x HDMI 3.0 port, sieťové rozhranie Ethernet 1 Gbit/s, 1x čítačka kariet Conax/Nagravision, 1x CI Slot. Prijímač má aj externý zdroj ktorý rieši prípadne prehrievanie.
FOTO3 Diaľkové ovládania padnú do ruky každému ale zvyk je zvyk a DO od VU+ je podľa mňa lepšie. Tlačidlá na DO od Technisat sú akosi divoko usporiadané, v nemčine ale je to o zvyku . Pracovali aj reagovali pohotovo.
Ďalšie pokračovanie zas zajtra ešte mi ho nechal na hranie, v pondelok ho ide vrátiť a kúpiť VU+